Muhsin Şener Rotating Header Image

Yargı İçin

Cumhurbaşkanı yeni Hakimler ve Savcılar  Yasası’nı onaylamadı.

Yasanın 1.maddesinin  “yargı bağımsızlığını ve yargı güvencesini ortadan kaldıracağını” ileri  sürerek onaylamadı.

 

Yargıtay, Danıştay, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu daha önceden  bu yasaya tepkilerini ortaya koymuşlardı. Kamuoyu bu konu çevresinde tedirgin bir durumda bulunuyor.

 

Yeni yasa, Avukatlardan  kimi özellikleri taşıyanları  sınava  tabi tutarak, kazananlar arasında  Adalet Bakanlığınca  yapılacak  mülakatla  hakimler alınmasına  olanak sağlıyor.

 

Sınavların Bakanlık tarafından yapılması, yargı bağımsızlığına  gölge düşürücü bir  uygulama olarak çıkıyor karşımıza.

Sınavı kazananlara uygulanacak olan  mülâkatın yine Bakanlık tarafından yapılması,  yargı  bağımsızlığına gölge düşüren bir uygulama olarak görülüyor.

 

Hakimlerin,  Adalet Bakanlığı  müfettişleri tarafından denetlenmesine olanak sağlayan  bu yeni yasa, gerçekten hakimler ve savcılar üzerinde  yargı bağımsızlığını zedeleyecek  bir uygulama olacaktır.

 

Sınavları ve mülakatı kazananların, altı aylık  bir eğitimden sonra  hakim ve savcı olarak atanmaları için, bu eğitim süresinin yetmeyeceği söyleniyor.

Hakim ve savcıların eğitimi için  yeteri kadar olanağın  bulunmadığı o nedenle   altı aylık dönemler halinde eğitim yapılacağından söz ediliyor.

 

Bu  yeni  yasa kurallarına muhalefet de karşı çıkıyor.

 

AKP’nin bu yeni yasa ile  adalet üzerinde istediği gibi bir  ağırlık oluşturmayı ve  bu yolla da bir AKP kadrolaşmasını  gerçekleştirmeyi hedeflediği   dile getiriliyor.

 

Bu yasanın getirdiği  yeni  uygulamaların, en azından,  yetkileri bakanlığa devretmesinden ötürü bir  tedirginlik oluştuğu ortadır.

Tüm yargı kuruluşlarının  bu tedirginliğin  yargı bağımsızlığını  ortadan kaldıracak olmasından  kuşku duyduklarını görüyoruz.

Bu nokta, ciddi bir  durumun altını çiziyor.

 

C.Başkanımızın aynı vurgularla  yasanın bu  noktalarına karşı çıkışı da  tedirginliğin ciddiyetini gösteriyor.

 

AB’ye girerken bu  durum yine  gündeme gelecektir.

O zaman,  AB’nin iç işlerimize karışmasından falan söz etmek,  gerçekten çok anlamsız olacaktır.

 

Anayasamızın 90. maddesi, uluslar arası hukuk kurallarının  iç hukuk  gibi uygulanacağını  ifade etmiyor mu?

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>