TUSİAD, meslek liselilerin üniversiteye girmelerini kolaylaştıran Eğitim Bakanlığının tutumunu “…mesleki eğitimde,ortaöğretimde ciddi bir reform şart….” Diyerek eleştiriyor. Daha başka ve önemli değinilerde de bulunuyor ya, biz salt meslek liseleriyle ilgili bu durum üzerinde durmak istiyoruz.
Tusiad YİK toplantısında dile getirilen bu görüşler Eğitim Bakanı “Bunlar birer Tusiad klasiği” demekele yetindi. H,ç de ciddiye almadıklarının söylemek istedi dolayısıyla.
Oysa konu gerçekten önemlidir ve bize göre insan yetiştirme sorunumuzun önemli bir zayıflık örneği olarak karşımızda durmaktadır.
Meslek liseleri sanayinin, teknoloji geliştikçe hem sayı hem de çeşit olarak artan ara elemanı ihtiyacını karşılamak üzere açılmış kurumlardır. Buralardan mezun olanların sanayin çeşitli dallarında hemen üretime katılmaları mümkündür. Bu yolla bu okullarda okuyacak olanların kestirmeden hayata ve yaşama katılmaları sağlanarak bu gençlerin ailelerine ekonomik yönden katkıda bulunmak ya da onlara bakmak gibi önemli ve zorunlu bir toplumsal ve ailesel görevi de yerine getirdikleri binenen bir gerçektir.
Uzun bir süre üniversal eğitimden geçme zamanı bulunmayan gençlerin ya da çocuklarını yıllarca pahalı ve geniş olanaklar isteyen üniversitede okutma imkanı bulunmayan/ olmayan ailelerin en kısa süre içinde çocuklarını okutarak yaşamlarındaki sıkıntılara destek olmasına yardım edecek olan bu kuruluşlardır.
Meslek lisesi mezunlarının aldıkları eğitim onların üniversal b ier eğitimden geçmelerine yetrli bir eğitim değildir. Bu dün de böyleydi, bugünde böyledir.
Örneğin, meslek liselerinde öğrencilere verilen Edebiyat eğitimi salt genel kültür düzeyinde kalmaktadır.